KENDERMAG 250g

KENDERMAG 250g
KENDERMAG 250g
KENDERMAG 250g
KENDERMAG 250g

Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag

A kendermagban található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban*.

Esszenciális zsírsavak támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez.

A kendermag Könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz, kiváló fehérjeforrás. A kendermagfehérje mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. (Osburn, 1992; Wirthshafter (1995),

Rostokban gazdag, kimagasló mennyiségben** megtalálható benne foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban** tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is.

Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100 g).

Felhasználása:

Nyersen javasolt a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 70° Celsius fölé soha ne melegítsük. Sósan finom, ropogós rágcsálnivaló. Ízletes, mogyorós, diós ízvilágú tápláló szuperélelmiszer. 

 *Forrás: Kralovanszky és Mathne-Shill (1994)

**Lásd a részleteket a "Vitamin- és ásványianyagtartalom" táblázatban.

1 120 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Kérdés a termékről
Részletek
Mennyiségi kedvezmény
Adatok
Vélemények
Részletek

Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag

A kendermagban található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez.

Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban*. 

Az esszenciális zsírsavak támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Az esszenciális zsírsavaknak vezető szerepe van az immunsejtek aktivitásában. Jelenlétükkel javíthatjuk a sejthártya rugalmasságát, nagy szerepük van a sejtplazma stabilitásának fenntartásában is.

A kendermag könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz, kiváló fehérjeforrás.

A kendermagfehérje mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. (Osburn, 1992; Wirthshafter (1995),

A kendermag rostokban gazdag, kimagasló mennyiségben** megtalálható benne foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban** tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is. 

Nincsenek benne fitátok (a magvak és a korpa a fitátok legjelentősebb forrásai), ezeket ugyanis az emberi szervezet nem tudja megemészteni, viszont gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100 g).

Felhasználása:

Nyersen javasolt a fogyasztása. Sósan finom, ropogós rágcsálnivaló. Ízletes, mogyorós, diós ízvilágú tápláló szuperélelmiszer. Durvára őrölve egészséges feltétként fogyaszthatjuk szendvicsünkön vagy reggeli joghurtban, gazdagíthatjuk vele műzlinket. Nyersen javasolt a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 70° Celsius fölé soha ne melegítsük. 

 *Forrás: Kralovanszky és Mathne-Shill (1994)

**Lásd a részleteket a "Vitamin- és ásványianyagtartalom"  táblázatban.

A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más  növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)

zsírsavak növényi olajok
pálmamagolaj olivaolaj földimogyoróolaj gyapotmagolaj napraforgóolaj repceolaj szójaolaj búzacsíraolaj kukoricacsíraolaj tökmagolaj lenmagolaj kendermagolaj
Palmitinsav (C16:0) 8 12 10 22 7 4,5 10 7 10,5 16 7 5,6
Palmitolajsav (C16:1) 1,5 2 0,3 0,5 1 0,3
Sztearinsav (C18:0) 3 2,5 3 5 5 1,3 4 1 2,5 5 4 2,6
Olajsav (C18:1ω9) 14 76 55 19 23 58 21 20 32,5 24 18 11
Linolsav (C18:2ω6) 3 7,5 25 50 63 24 56 52 52 54 14 59
Linolénsav (C18:3ω3) 0 1 0 0 1 9 8 10 1 1 58 19
Arachidinsav (C20:0) 0 0,5 2 1 1 0,5 1 0 0,5 0 0 1,9

 

SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában.

Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen. Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009).

Átlagos tápérték 100 g termékben napi szükséglet napi adag  30 g*
Energia tartalom 1753 kJ / 424 kcal 2400kcal*** 7%*
Zsírok 30g 81g*** 9%*
·amiből telített zsírsavak                3g
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok               3g
·amiből többszörösen telítetlen zsírok 24,4g
·amiből Omega-3 6,4
ALA 6,1g 5g** 36,6%*
SDA 0,3g
·amiből Omega-6 18
LA 16,8g 10g** 50%*
GLA 1,2g
Szénhidrát 1,5g ebből cukor 1,5g 337g***  
Rostok 24,2g 30g 24%*
Fehérje 25g 91g*** 8,2%*
0 g

 

* 30 g napi adag fogyasztása esetén (3 evőkanál) ~100Ft / nap

** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt.

*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt.

Összetevők: Bio egész kendermag 
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból LT-EKO-01
Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Származási ország: Litvánia
Bio és gluténmentes (<20 mg / kg)

ALLERGÉNEK: Nyomokban tartalmazhat búza-, árpa-, zab-, rozs- és napraforgómagot.

GMO: A termék genetikailag nem módosított, és nem tartalmaz semmilyen genetikailag módosított anyagot.

Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a  webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel- és allergéninformációkat) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg. Ha bármilyen kérdésük adódna ezzel kapcsolatban, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal az info@kendermagbolt.hu e-mail címen vagy a +36 30 743 7918 telefonszámon.

Mennyiségi kedvezmény
MennyiségKedvezményTermék ára
1 db vagy több kevesebb mint 3 db - 1 120 Ft/db
3 db vagy több kevesebb mint 5 db 5 % 1 064 Ft/db
5 db vagy több   7 % 1 042 Ft/db
Adatok
Gyártó
HEMPITY
Cikkszám
5_999861_201006
Tömeg
250 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!