Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag
A kendermagban található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez.
Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban*.
Az esszenciális zsírsavak támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Az esszenciális zsírsavaknak vezető szerepe van az immunsejtek aktivitásában. Jelenlétükkel javíthatjuk a sejthártya rugalmasságát, nagy szerepük van a sejtplazma stabilitásának fenntartásában is.
A kendermag könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz, kiváló fehérjeforrás.
A kendermagfehérje mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. (Osburn, 1992; Wirthshafter (1995),
A kendermag rostokban gazdag, kimagasló mennyiségben** megtalálható benne foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban** tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is.
Nincsenek benne fitátok (a magvak és a korpa a fitátok legjelentősebb forrásai), ezeket ugyanis az emberi szervezet nem tudja megemészteni, viszont gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.
Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100 g).
Felhasználása:
Nyersen javasolt a fogyasztása. Sósan finom, ropogós rágcsálnivaló. Ízletes, mogyorós, diós ízvilágú tápláló szuperélelmiszer. Durvára őrölve egészséges feltétként fogyaszthatjuk szendvicsünkön vagy reggeli joghurtban, gazdagíthatjuk vele műzlinket. Nyersen javasolt a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 70° Celsius fölé soha ne melegítsük.
*Forrás: Kralovanszky és Mathne-Shill (1994)
**Lásd a részleteket a "Vitamin- és ásványianyagtartalom" táblázatban.
A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)
zsírsavak | növényi olajok | |||||||||||
pálmamagolaj | olivaolaj | földimogyoróolaj | gyapotmagolaj | napraforgóolaj | repceolaj | szójaolaj | búzacsíraolaj | kukoricacsíraolaj | tökmagolaj | lenmagolaj | kendermagolaj | |
Palmitinsav (C16:0) | 8 | 12 | 10 | 22 | 7 | 4,5 | 10 | 7 | 10,5 | 16 | 7 | 5,6 |
Palmitolajsav (C16:1) | 1,5 | 2 | 0,3 | 0,5 | 1 | 0,3 | ||||||
Sztearinsav (C18:0) | 3 | 2,5 | 3 | 5 | 5 | 1,3 | 4 | 1 | 2,5 | 5 | 4 | 2,6 |
Olajsav (C18:1ω9) | 14 | 76 | 55 | 19 | 23 | 58 | 21 | 20 | 32,5 | 24 | 18 | 11 |
Linolsav (C18:2ω6) | 3 | 7,5 | 25 | 50 | 63 | 24 | 56 | 52 | 52 | 54 | 14 | 59 |
Linolénsav (C18:3ω3) | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 9 | 8 | 10 | 1 | 1 | 58 | 19 |
Arachidinsav (C20:0) | 0 | 0,5 | 2 | 1 | 1 | 0,5 | 1 | 0 | 0,5 | 0 | 0 | 1,9 |
SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában.
Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen. Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009).
Átlagos tápérték 100 g termékben | napi szükséglet | napi adag 30 g* | ||
Energia tartalom | 1753 kJ / 424 kcal | 2400kcal*** | 7%* | |
Zsírok | 30g | 81g*** | 9%* | |
·amiből telített zsírsavak | 3g | |||
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok | 3g | |||
·amiből többszörösen telítetlen zsírok | 24,4g | |||
·amiből Omega-3 | 6,4 | |||
ALA | 6,1g | 5g** | 36,6%* | |
SDA | 0,3g | |||
·amiből Omega-6 | 18 | |||
LA | 16,8g | 10g** | 50%* | |
GLA | 1,2g | |||
Szénhidrát | 1,5g | ebből cukor 1,5g | 337g*** | |
Rostok | 24,2g | 30g | 24%* | |
Fehérje | 25g | 91g*** | 8,2%* | |
Só | 0 g |
* 30 g napi adag fogyasztása esetén (3 evőkanál) ~100Ft / nap
** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt.
*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt.
Összetevők: Egész kendermag
Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Származási ország: EU/Magyarország
Gluténmentes (<20 mg / kg)
ALLERGÉNEK: Nyomokban tartalmazhat búza-, árpa-, zab-, rozs- és napraforgómagot.
GMO: A termék genetikailag nem módosított, és nem tartalmaz semmilyen genetikailag módosított anyagot.
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel- és allergéninformációkat) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg. Ha bármilyen kérdésük adódna ezzel kapcsolatban, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal az info@kendermagbolt.hu e-mail címen vagy a +36 30 743 7918 telefonszámon.
Mennyiség | Kedvezmény | Termék ára | |
1 db vagy több | kevesebb mint 3 db | - | 1 120 Ft/db |
3 db vagy több | kevesebb mint 5 db | 5 % | 1 064 Ft/db |
5 db vagy több | 7 % | 1 042 Ft/db |