BIO KENDERMAG/BIO HÁNTOLT KENDERMAG
Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag
Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez.
Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban*. A bio hántolt kendermag könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz. A kendermag fehérje teljesértékű, kiváló fehérjeforrás. A kendermag mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
A kendermagban nincsenek fitátok (a magvak és a korpa a fitátok legjelentősebb forrásai), ezeket ugyanis az emberi szervezet nem tudja megemészteni, viszont gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.
A kendermagban található esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok (magnézium, kálium) és vitaminok támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint és vérnyomás csökkentéséhez. A kendermagban jelen lévő nyers, szerves ásványianyagok és vitaminok szinergikus összhangban (egymást erősítik, támogatják) működve jelentős szerepük van az immunsejtek aktivitásában, javítják a sejthártya rugalmasságát, nagy szerepük van a sejtplazma stabilitásának fenntartásában.
A kendermag rostokban gazdag szuperélelmiszer. A kendermagban kimagasló mennyiségben** található foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban** tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is. Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100g).
Javasolt felhasználása:
Az egész kendermag fogyasztható nyersen, hántolt vagy hántolatlan formában, illetve lisztként. Sósan finom, ropogós rágcsálnivaló. A kendermag ízletes, mogyorós, diós ízvilágú, tápláló teljes értékű szuperélelmiszer. Durvára őrölve egészséges feltétként fogyaszthatjuk szendvicsünkön, salátánkon, keverhetjük reggeli joghurtban vagy gazdagíthatjuk (ajánlott) vele műzlinket is. Nyersen javasolt a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 70° Celsius fölé soha ne melegítsük.
Bio kendermag hol kapható? Bio kendermag vásárlása itt, bio hántolt kendermag vásárlása pedig ide kattintva lehetséges.
*Forrás: Kralovanszky és Mathne-Shill (1994) - számok itt.
**Lásd a részleteket a "Vitamin- és ásványianyagtartalom" táblázatban.