Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag
A kendermagban található esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban*.
Esszenciális zsírsavak támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez.
A kendermag Könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz, kiváló fehérjeforrás. A kendermagfehérje mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. (Osburn, 1992; Wirthshafter (1995),
Rostokban gazdag, kimagasló mennyiségben** megtalálható benne foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban** tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is.
Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100 g).
Felhasználása:
Nyersen javasolt a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 70° Celsius fölé soha ne melegítsük. Sósan finom, ropogós rágcsálnivaló. Ízletes, mogyorós, diós ízvilágú tápláló szuperélelmiszer.
*Forrás: Kralovanszky és Mathne-Shill (1994)
**Lásd a részleteket a "Vitamin- és ásványianyagtartalom" táblázatban.