BIO KENDERMAGOLAJ
A természetes életelixír, a kendermagolaj jótékony hatása - bio kendermag olajról részletesebben
A bio kendermagolajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak. A hidegen sajtolt kendermagolaj ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996).
Az étkezési kendermagolaj hideg sajtolással készül. A kendermagolaj könnyen felszívódó, könnyen emészthető olaj. A hidegen sajtolt kendermagolaj antioxidánsokat, klorofillt, gyulladáscsökkentő zsírsavakat, ásványi anyagokat, A-, D- és E-vitamint, valamint mind a 21 aminosavat tartalmaz.
A kendermagolaj jótékony hatásai
A bio kendermagolaj kimagasló D-vitamin* tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztása hozzájárul hat szervezetünk egészséges működéséhez. A kendermag olajban lévő esszenciális zsírsavak védik a szívet, az ereket és az idegrendszert, csökkenthetik a koleszterint, a vérnyomást, továbbá a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, serkenthetik az agyműködést, növelhetik a szellemi teljesítőképességet.
A bio kendermag olaj külsőleg hatékony lehet különböző bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör és pattanás kezelésére.
Szervezetünk számára nagyon fontos a megfelelő zsírsavarány, és mivel több Omega-6-ot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, szükséges az Omega-3 bevitele. Erősen ajánlott a bio kendermagolaj mindennapi fogyasztása, mert ideális 3:1 arányban tartalmazza az Omega-6 és Omega-3 esszenciális zsírsavakat.
Felhasználási javaslatok:
A hidegen sajtolt, étkezési kendermag olajat hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. A bio kendermagolajat levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. A hidegen sajtolt kendermagolaj kellemesen lágy, mogyorós, diós ízvilág jellemzi.
Hol kapható bio kendermagolaj? Bio kendermagolaj itt kapható.
*Organikus D-vitaminforrás: 29 µg, NRV 15g / nap** (800NE), 30 ml (~6 ek), ami a napi ajánlott D-vitaminbevitel 58 %-át fedezi. Bővebben a D-vitaminról itt olvashat.
**https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs
A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)
zsírsavak | növényi olajok | |||||||||||
pálma | olíva | földimogyoró | gyapotmag | napraforgó | repce | szója | búzacsíra | kukoricacsíra | tökmag | lenmag | kendermag | |
Palmitinsav (C16:0) | 8 | 12 | 10 | 22 | 7 | 4,5 | 10 | 7 | 10,5 | 16 | 7 | 5,6 |
Palmitolajsav (C16:1) | - | 1,5 | - | 2 | - | 0,3 | - | - | 0,5 | 1 | - | 0,3 |
Sztearinsav (C18:0) | 3 | 2,5 | 3 | 5 | 5 | 1,3 | 4 | 1 | 2,5 | 5 | 4 | 2,6 |
Olajsav (C18:1ω9) | 14 | 76 | 55 | 19 | 23 | 58 | 21 | 20 | 32,5 | 24 | 18 | 11 |
Linolsav (C18:2ω6) | 3 | 7,5 | 25 | 50 | 63 | 24 | 56 | 52 | 52 | 54 | 14 | 59 |
Linolénsav (C18:3ω3) | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 9 | 8 | 10 | 1 | 1 | 58 | 19 |
Arachidinsav (C20:0) | 0 | 0,5 | 2 | 1 | 1 | 0,5 | 1 | 0 | 0,5 | 0 | 0 | 1,9 |
Átlagos tápérték 100ml termékben | napi szükséglet | napi adag 30ml* | |
Energiatartalom | 3404kJ/ 828 kcal | 2400kcal*** | 10%* |
Zsírok | 92g | 81g*** | 34%* |
·amiből telített zsírsavak | 8g | ||
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok | 10,9g | ||
·amiből többszörösen telítetlen zsírok | 72,4g | ||
·amiből Omega-3 | 17,8g | ||
ALA | 16,7g | 5g** | 100%* |
SDA | 1,1g | ||
·amiből Omega-6 | 54,5g | ||
LA | 50,9g | 10g** | 153%* |
GLA | 3,6g | ||
Szénhidrát | 0g | ||
·amiből cukor 0g | 0g | ||
Rostok | 0g | ||
Fehérje | 0g | ||
Só | 0g |
* 30 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (6 evőkanál) ~250 Ft / nap
** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt.
*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt.