KenderMAGnézium és kálium – Védd a szíved!
Sorozatunk 2. része a káliumról és a magnéziumról szól. Miért így párban? Hamarosan kiderül.
Tudtad, hogy:
- Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegség okoz?
- valamennyi betegség közül a legtöbb áldozatot a koszorúérbetegség követeli?
- Magyarországon a legmagasabb az agyérbetegségek halálozása az OECD országok között?
Forrás: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/kockazat/index.php
A szív az élet motorja. Egészségének megőrzése érdekében az étkezésre való odafigyeléssel és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk. Fontos azonban tudni, hogy vannak olyan mikroelemek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szív rendületlenül tegye a dolgát évtizedeken keresztül. Tipikusan ilyen a kálium, melyből a felnőtt emberi szervezetnek naponta 2000 milligrammra van szüksége.
Hogyan vihető be a szervezetbe a kálium?
A kálium elsősorban növényi alapanyagokban található meg. Mindenki számára ajánlott a banán, a füge, az avokádó, a szőlő és az őszibarack fogyasztása, ha a megfelelő káliumbevitelről szeretnénk gondoskodni. Legtöbb kálium a fehérbabban van. A humusz alapanyaga, a csicseiborsó nagyon jó barátja a hántolt kendermagnak. Különösen jó káliumforrás, ezért a szív egészségének érdekében megéri rendszeresen kendermagolajjal elkeverve fogyasztani.
Mit mutatnak a számok?
A felnőttek részére az ajánlott napi káliumbevitel 2000 mg/nap.
Itt is azt látni, hogy a hántolt kendermagot ki lehet hagyni, csak nem érdemes, és nemcsak a magas káliumtartalma miatt.
A hántolt kendermag gazdag káliumban, így:
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában,
- hozzájárul a normál izomműködéshez.
A káliumhiány gyakran társul magnéziumhiánnyal. Ez utóbbi is kiemelt szerepet játszik abban, hogy a szív és az izmok megfelelően tudják végezni dolgukat. A szívritmuszavar a kálium és a magnézium hiányának következménye lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor embere nem visz be elegendő magnéziumot a táplálkozással.
Az emberi szervezetnek szüksége van a magnéziumra, hiszen 60 %-t a csontokban, 29 %-át az izmokban raktározza el, míg 1 % a vérben áramlik. Ahhoz, hogy egészségesek legyenek a csontjaink, a fogaink, továbbá az anyagcserénk és az idegrendszerünk is rendesen működjön, oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre.
Miben van sok magnézium?
Az élelmiszerek közül a legtöbb magnéziumot a magok tartalmazzák. Azokon belül is a hántolt kendermag bizonyul a legjobb választásnak, hiszen 100 grammban 700 mg található benne ebből az értékes nyomelemből. A dió- és mogyorófélékben szintén rengeteg magnézium található.
Termékünk: https://kendermagbolt.hu/spd/5_999861_201020/HANTOLT-KENDERMAG-250g
Mit mutatnak a számok?
A felnőttek részére ajánlott napi magnéziumbevitel 375 mg/nap.
A hántolt kendermag gazdag magnéziumban, ezért:
- részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
- hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- szerepet játszik a sejtosztódásban,
- részt vesz a normál csontozat fenntartásában,
- hozzájárul a normál fogazat fenntartásához,
- hozzájárul az elektrolitegyensúly fenntartásához,
- hozzájárul a normál izomműködéshez,
- szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben.
A hántolt kendermag gazdag B6-vitamin tartalma elősegíti a magnézium felszívódását.
Ajánlott olvasnivaló: DASH DIÉTA étrendi ajánlás
http://www.mnsza.hu/elhizas/etrendi_ajanlas.php#dash
Források: https://benu.hu/cikk/miben-van-sok-magnezium,
https://unipatika.hu/magazin/vedd-a-szived-kaliummal-patika-magazin
Hántolt kendermagos csicseribab pástétom
Egy hétre való hozzávalók:
240 g fehér bab (konzerv)
240 g csicseriborsó (konzerv)
120 g hántolt nyers kendermag
50 g szezámmag (fehér vagy fekete)
1 fej vöröshagyma
6 ek kendermagolaj
2 tk őrölt majoranna
só
víz
Daráljuk össze a szezámmagot. A vöröshagymát vágjuk apróra, főzzük a babbal és a csicseriborsóval kevés víz hozzáadásával 20-30 percig, majd ezt követően pépesítsük a hántolt kendermag, a szezámmag, a majoranna, a só és a hidegen sajtolt kendermagolaj hozzáadásával.
100 g pástétom tartalmazza az Omega-6 és Omega-3 esszenciális zsírsavak, a magnézium és a kálium ajánlott napi bevitelének több mint 50%-át.